Grundskola

Trygghet, kreativitet och eget ansvar på Freinetskolan

En skola för alla åldrar

Freinetskolan består av förskola, grundskola samt fritidshem. På Freinetskolan strävar vi efter kontakt över åldersgränser och vill skapa en miljö där de yngre känner sig trygga med de äldre. Vi arbetar med åldersblandade grupper. Det ger en trygg skolmiljö där de äldre får ta hand om de yngre, där små känner stora och lekarna går över åldersgränserna.

Lära sig att lära

Hos oss får eleverna lära sig att ta ansvar för det egna lärandet. Barnens resa mot självständigt kunskapssökande börjar redan i förskolan, med eget sökande av information i det lilla formatet. Med stigande ålder ges eleverna sedan ökat inflytande över sin skoldag. Detta sker bland annat genom veckoplanering, löpande utvärdering av det egna arbetet och egenplanerat arbete i särskilda lektionspass. Det trevande försöket genomsyrar elevernas skolgång redan från början. Eleverna är också delaktiga i planeringen av olika arbetsområden och teman.

fonstr.jpg

Lära för livet

Ansvar och demokrati

På Freinetskolan i Lund lägger vi stor vikt vid det goda samtalet mellan elever och pedagoger. Vi ser det som ett viktigt verktyg i barnens sociala och intellektuella utveckling till demokratiska medborgare. Eleverna på Freinetskolan ges möjlighet att delta i matråd och som elevskyddsombud. Vid återkommande torgmöten får de göra sin röst hörd och lära sig demokratins spelregler. Demokratisk fostran står också i centrum vid elevråd och diskussioner i klassen.

Det trevande försöket

En viktig del av vår pedagogik är att elevernas trevande försök respekteras och tas på allvar. Genom att ibland få misslyckas, försöka igen och finna nya vägar utvecklas eleverna i sin självständighet och kreativitet.

Handens och hjärnans arbete

I undervisningen på Freinetskolan blandas teoretiskt och praktiskt arbete. För många elever är det förlösande att få tillfälle att förstå även teoretiska problem genom att känna sig fram med händerna, exempelvis genom att själva tillverka tredimensionella modeller.

bild.jpg

Verkligheten som läromedel

För oss är det grundläggande att eleverna lär sig bäst utifrån verkliga situationer. Vi använder därför i så liten utsträckning som möjligt färdigproducerade läromedel. Vi föredrar olika typer av redovisningar och inlämningsuppgifter framför skriftliga prov och utantilläxor.

Det produktiva arbetet

En viktig del av vår pedagogiska idé är att elevernas arbete med ett område ska leda fram till en produkt, i form av exempelvis en utställning, en bok, en modell, en bild eller via något annat medium. För att arbetet ska upplevas som meningsfullt, är det viktigt att produkten har en verklig mottagare. Elevernas stolthet över den egna produkten blir också en sporre till större utmaningar.

klassute-2.jpg

En skola för kropp och själ

En trygg skolmiljö

Vårt mål är att varje barn som går på skolan ska vara tryggt och känna glädje över att komma till skolan. Vi har nolltolerans mot alla former av verbala, fysiska och psykiska kränkningar.
Mobbing, sexuella trakasserier och olika typer av diskriminering accepteras inte.
För mer information, se vår likabehandlingsplan som finns tillgänglig på skolans hemsida.

Natur, miljö och hälsa

Parken kring skolan ger rika möjligheter till utflykter med mindre grupper. Det kan vara så enkelt som att håva i Höje å eller ta en promenad i parken och titta på fåglarna och träden. På Freinetskolan är naturen alltid nära. På Freinetskolan är vi måna om ditt barns hälsa och serverar sockersnåla måltider och mellanmål med mycket frukt och grönt. Vid skollunchen serveras alltid rikligt med grönsaker och vi erbjuder ofta vegetariska alternativ.

Skolbibliotek

dsc-0236.jpg

På Freinetskolan har vi ett skolbibliotek som är anpassat efter elevernas behov. Vi strävar efter att kontinuerligt förnya vårt bokbestånd. Freinetskolan har återkommande lästeman då eleverna ges möjlighet att fördjupa sitt läsintresse och hitta nya favoritförfattare. I samband med våra lästeman köper vi in nya barnböcker utifrån elevernas önskemål.  Har du/ni barnböcker hemma som inte blir lästa? Välkommen med dessa till vår bokbytardag, eller lämna gärna in dem till skolan. Böcker för små barn välkomnas speciellt.